Jacob´s Residence

Moradia em Azeitão

PT

EN

This private residence is located near the historical place of Azeitão, on the Setúbal Peninsula, south of Lisbon. The rectangular plot has an unobstructed view to the South, facing the Arrabida Mountain Range.

The project is taking advantage of this situation, opening up a full front of windows to the south, and closing up to the cold northern winds. Nevertheless, a projecting canopy on each floor provides for sufficient shading of the large glass panes.

Internally, double height living room with a gallery creates an interesting spacial connection between the floors. The double-sided fireplace is centrally located, serving the inside for heating as well as providing for a BBQ area on the outside.

Work in Progress.

 

Esta moradia privada situa-se perto da Vila de Azeitão, na Penínusla de Setúbal, ao Sul de Lisboa.

O lote tem uma vista impedida para sul, com orientação para a linha de dorso da serra da Arrábida.

O projecto aproveita-se deste situação, com grandes envidraçados virados para sul, e um enclausuramente da construção para norte, encerrando-se aos ventos frios do norte.

Contudo, em cada piso, uma pérgola providencia sombra para os envidraçados, reduzindo assim a incidência solar e as necessidades energéticas da casa.

No interior, um salão com duplo pé-direito e uma galeria no piso superior oferecem uma ligação espacial interessante entre os pisos. A chaminé tem aproveitamento em duas faces, uma virada para dentro para o aquecimento, a outra virada para o terraço, como lareira e churrasco.

Trabalho em curso.

 

General Design:

ALEPO

Project Management and Coordination:

ALEPO

Engineering:

Filipe Arteiro, Armando Vale, Alexandra Vicente.

Bruno Henriques. Luís Oliveira.

Location:

Azeitão, Portugal

Date:

2018-2019